Blaffen

Dat eeuwigdurende blaffen zorgt voor zoveel frustratie. Terecht. Als jij thuis een hond hebt die om de haverklap begint te blaffen, dan raak jij wellicht ook snel overprikkeld.

Een korte blaf als de bel gaat is meestal geen probleem, maar als het blaffen blijft weergalmen door je huis zou je er wellicht alles aan doen om het blaffen te stoppen, niet?

Overmatig blaffen zorgt voor overlast én ergernis en het is één van de hoofdredenen waarom klanten bij mij aankloppen.

 

Waarom blaffen honden nu eigenlijk?

Blaffen is niets meer dan een vorm van communicatie en is bijgevolg een natuurlijk gedrag. Wanneer het blaffen echter de spuigaten uit loopt, dan zit je met een probleem. Hoogtijd om een expert te worden in hondentaal, meer specifiek in hun geblaf.

 

Help, ik ben bang!

Een hond kan blaffen vanuit angst, nervositeit, onzekerheid of frustratie. Als je gaat wandelen met je hond en hij gaat blaffen naar vreemde mensen of honden dan heb je wellicht te maken met een angst-blaf en afhankelijk van jouw reactie zal de hond zich gesteund voelen of steeds meer onzeker voelen.

 

Hé baasje, luister je wel?

Sommige honden blaffen om aandacht of om zorg te vragen. Zit je hond buiten en heeft hij het koud of hunkert hij naar contact met je, dan zou het kunnen dat hij met z’n aanhoudend geblaf je aandacht wil trekken. Hij wil niet dat je hem zou vergeten en het blaffen is een smeekbede om dichter bij je te zijn.

 

Kan een hond zich eenzaam voelen?

Absoluut! Honden houden van uitdagingen en hebben ook beweging nodig. Kom jij thuis na een lange werkdag en begin je met de huishoudelijke taken? Tja, je hond kan hierop met blaffen reageren. De eenzaamheid en verveling die hij gedurende de dag heeft ervaren wil hij graag gecompenseerd zien met een fikse wandeling, spelgedrag en andere leuke bezigheden!

 

Een indringer rond mijn territorium?

Honden die blaffen om te alarmeren is perfect normaal gedrag. Het is hun instinct. Ze blaffen intuïtief om hun territorium te bewaken. Geen dure alarminstallaties nodig want jouw lieve viervoeter houdt de wacht. Altijd een fijn en veilig gevoel met zo’n waakhond, toch?

 

Blaffen tijdens het spel mag toch, niet?

Een hond blaft soms van opwinding tijdens het spel. Hij gaat er zo in op en blaffen hoort daar bij. Wanneer het spel stopt gaat het niveau van opwinding omlaag en verdwijnt ook het blaffen.

 

Opwinding à volanté want de bel rinkelt! 

De bel! Het opwindingsniveau van de hond schiet pijlsnel de lucht in. Wie is daar? Ik wil als eerste naar de deur…  Is alles veilig? Iemand die ik ken? Mag ik gaan begroeten? Alarm? Is mijn hulp nodig?  Zoveel onvoorspelbaarheid is voor een hond een gigantische uitdaging om mee om te gaan. Het is perfect normaal gedrag als de bel gaat dat er geblaf volgt, maar wat als het blaffen blijft duren? Dan zit je hond met een serieus probleem en jij ongetwijfeld met frustraties…

 

Kan ik het blaffen van mijn hond afleren?

Eén ding kan ik je alvast met 100% zekerheid vertellen: schreeuwen of roepen helpt niet.  Terechtwijzen of opsluiten in een andere kamer helpt evenmin! Integendeel. Als je hond blaft is hij over gestresseerd! Het is een roep naar hulp! Wil je die noodkreet negeren? Je hebt wellicht al geprobeerd om je hond het zwijgen op te leggen of gezorgd voor afleiding. Maar dit werkt niet hé?!

Voordat ik je vertel wat wel helpt, wil ik het eerst hebben over de anti-blafband. Het is een hulpmiddel die zogenaamd ‘hondsvriendelijk’ is maar dit is een grove leugen. Het is een verkooppraatje van de producenten want de blafband met hoge tonen… daar worden honden letterlijk gek van, dus een vriendelijk tuigje? Verre van! Moest je hond kunnen kiezen … dan kwam er nooit zo’n ding in huis, laat staan rond de nek!

De blafband werkt symptomatisch en onderdrukt de emoties van je hond. Je helpt er je hond nooit mee! Het blaffen zal ophouden maar de behoeften van je hond worden totaal genegeerd. Het doet mij ontzettend veel verdriet als ik promoties zie van blafbanden omdat ze zo misleidend zijn en dit komt door het opzettelijk verzwijgen van juiste informatie. De kassa moet rinkelen terwijl het welzijn van de honden stevig ondermijnd wordt.

 Als je hond blaft is hij over gestresseerd! Het is een roep naar hulp! Wil je die noodkreet negeren of onderdrukken? Je onderdrukt het symptoom (nl het blaffen) maar de oorzaak (angst/stress) is nog evenzeer aanwezig. Met andere woorden, je lost hier geen problemen mee op. Je hond schreeuwt als het ware om hulp. Hij is slachtoffer geworden van zijn overgevoeligheid en stress. Welke keuze maak jij voor je beste kameraad? Kies jij voor controle of verkies je een duurzame en liefdevolle oplossing?

 

De ideale aanpak

 Zou je het niet fijn vinden om je trouwe viervoeter ten volle te begrijpen? Dat begint al door te luisteren naar je hond. Wat zou de reden kunnen zijn van het blaffen? Zodra je de reden kent van het overmatig blaffen kun je leren om gepast te reageren. Niet vanuit frustratie maar met een open mind, liefdevol hart en vanuit vertrouwen dat het goed komt. Er moet niets worden ‘afgeleerd’ want er is helemaal niets mis met blaffen. Onthou dat het louter een communicatie is van jouw hond, een hulpvraag, een noodkreet (afhankelijk van de omvang/duur van het blaffen). Als jij je hond wil ondersteunen vanuit begrip, mededogen, liefde en compassie dan kom je tegemoet aan zijn noden en werk je aan een diepe wederzijdse verbondenheid waarin het blaffen plaats zal maken voor diepe gemoedsrust.

 

Laat je begeleiden door een gediplomeerd gedragstherapeut met een liefdevolle visie.  Neem hier contact op voor begeleiding.

 

 

[instagram-feed feed=2]

Oplossingen aanreiken voor gedragsproblemen en ongewenst gedrag.
De taal en het gedrag van je dieren begrijpen en streven naar een diepe verbinding.
Ann Suvée – Gecertificeerd Dierengedragstherapeute

Copyright © 2018 - 2024 | Dierencoach Ann