Afleiding met snoepjes als het moeilijk wordt …

Terwijl ik wandel met mijn hond zie ik regelmatig mensen op straat die snoepjes duwen onder de neus van hun jonge hond zodra ze merken dat ze ons gaan kruisen.

Waarom?

Het is een vorm van afleiding, omdat je weet dat jouw hond spanning ervaart. Je probeert te voorkomen dat de hond zal uitvliegen, hard trekken aan de lijn  of opspringen. Dit is begrijpelijk, want niemand wil met een onstuimige hond wandelen.  Op dat moment probeer je de aandacht van de hond af te leiden, in de hoop dat deze zich rustig zal gedragen tijdens het passeren.

 

Is dit een goed idee of zijn het nutteloze pogingen? 

Misschien maakte jij het ook al mee? Je hond begint te trekken als hij een andere hond ziet en het lijkt alsof hij er heen wil. Op het ogenblik dat hij dan effectief bij die andere hond is, merk je een enorme spanning.  Schuimde je het internet af op zoek naar dé oplossing of dé truc die jou een je hond kunnen helpen? Herkenbaar, maar ik kan je verzekeren dat geen enkel trucje blijvend voldoening zal geven, integendeel.

 

Begrijp hoe jouw hond de wereld ziet 

Vroeger noemden we onze honden roedeldieren en het was gevaarlijk om binnen die roedel te komen, want honden willen voorspelbaarheid. Nu zijn onze honden intussen sociale dieren geworden en ze leven ook in een sociale groep. De sociale groep van de hond is jouw gezin (partner, kinderen en andere dieren). Deze sociale groep heeft hij nodig om optimaal te kunnen functioneren, dus zijn gezin. Honden hebben geen boodschap aan individuen die niet tot hun sociale groep behoren.

 

Maar buitenshuis is er een grote wereld, beangstigend voor jouw hond want hij komt er in contact met allerlei andere levende wezens, inclusief soortgenoten. Het is een misvatting van de mens dat we dieren moeten laten socialiseren met elke hond op straat. Daar hebben onze honden helemaal geen behoefte aan.

 

Waarom trekt je hond hevig als hij een andere hond ziet? 

Laten we eerst eens kijken naar het ‘waarom’ je hond die spanning voelt en wat er precies gebeurt op zo’n moment.

Ook jij hebt wellicht al gehoord van het fenomeen: ‘Aanval is de beste verdediging. ‘

De beste manier is om zelf de controle te nemen over de situatie als je niet weg kan. De hond is dus aan de leiband en voelt zich onveilig. Hij wil eigenlijk voorkomen dat de andere hond naar hem toekomt en hij wil zo snel mogelijk alles onder controle. Hij wil zo snel mogelijk checken of die andere hond veilig is. De hond is zo onzeker dat hij zichzelf verliest in de situatie.

Vrijheid en sociale dynamiek 

Honden willen wel contact maken met andere honden maar dan zonder leiband. De leiband is een groot nadeel voor de hond want het belemmert zijn vrijheid om weg te lopen als hij zich niet veilig voelt.

De beste plek voor een vrije en ongedwongen socialisatie is op het strand, waar er specifieke zones zijn waar het toegelaten is voor honden om los te lopen. Dan zie je vaak dat contact veel vlotter verloopt. Ze leren er met elkaar contact maken en lopen nadien gewoon verder.  Soms lijkt het een spel als ze achter elkaar lopen maar het is geen spel. Ze controleren mekaar.

Het grote misverstand over hondenscholen 

In een hondenschool leer je geen socialisatie, terwijl precies dàt de reden is van het zogenaamd succes van de hondenscholen. Mensen denken dat hun hond daar leert omgaan met andere honden, maar juist het tegenovergestelde is waar.

Je hond is omringd met andere honden en wordt verplicht dit allemaal te negeren want hij ‘Moet Leren Luisteren’ naar jou.

Zijn natuurlijke behoeften worden fout begrepen en onderdrukt waardoor hij het noorden kwijtraakt. 

Ik hoor de mensen vaak zeggen dat de problemen met hun hond zijn gestart in de hondenschool. Precies! De hond raakt verward en heeft geen idee wat er van hem verlangd wordt. En wat eventueel op de hondenschool perfect lukte lijkt een fiasco op straat, waar het echte leven zich afspeelt.

In een hondenschool leer je gehoorzaamheidstraining door middel van commando’s zoals Kom, Zit, Blijf, … Het is en blijft een training en in mijn visie heeft je hond helemaal geen training nodig om te ‘luisteren’.  Je kan je hond perfect leren luisteren zonder deze bloot te stellen aan de stress van een hondenschool. Het is veel gemakkelijker, hond vriendelijker, effectiever en blijvend!! De honden lopen er enkel prikkels op waardoor ze gefrustreerd raken.

 

Wat is socialiseren nu eigenlijk écht en hoe help je je hond het best? 

Een grote fout dat mensen maken is te denken dat ze hun hond moeten ‘socialiseren’.

Sociaal zijn betekent: de wereld delen en mekaar met rust laten.

Dat wil niet zeggen dat je hond geen contact mag hebben met andere honden. Ze kunnen een vriendschapsrelatie ontwikkelen maar ze gaan van nature (er zijn uitzonderingen) niet willen spelen met vreemde honden.

De reden waarom de hond trekt aan de leiband wanneer hij een andere hond ziet is omdat hij zo snel mogelijk contact wil maken omdat hij heel onzeker is over zijn eigen veiligheid.

Als je je hond probeert te verleiden met snoepjes zal dit NOOIT het resultaat geven die jij wenst. Misschien passeert hij de andere hond wel zonder uitvallen maar de spanning in zijn lijfje blijft en hij leert niets!  De dag waarop de snoepjes wegvallen zullen de problemen pas echt beginnen en zullen er geen trucjes zijn om het ‘af te leren’. 

Door naar een hondenschool of hondenweide te gaan zul je niet bijdragen aan de sociale vaardigheden van jouw hond. Integendeel. De hond krijgt een soort dubbel gevoel als hij andere honden ziet. Het is voor hem een spookkasteel, een gevoel van spanning, controleverlies over de situatie, onvoorspelbaarheid over wat de andere hond zal doen en dat is echt ALLES waar jouw hond een hekel aan heeft.

Op het ogenblik dat hij contact maakt met die andere hond merkt hij misschien wel dat het veilig is, maar hij blijft opgewonden. En dat betekent dat je hond over z’n eigen grenzen is gegaan. Voor je hond is dit stresserend en hoe meer dit gebeurt, hoe groter de kans op chronische stress. 

Het is aan ons, de verzorgers om daar goed mee om te gaan en om de hond te ondersteunen op een correcte en liefdevolle manier, zodat er geen spanning hoeft te zijn. En vooral zodat de wandelingen voortaan rustiger en gezelliger worden. 

Kun je hierbij wat begeleiding gebruiken op maat van jou en jouw lieve viervoeter,  vraag mij hier vrijblijvend meer info.

[instagram-feed feed=2]

Oplossingen aanreiken voor gedragsproblemen en ongewenst gedrag.
De taal en het gedrag van je dieren begrijpen en streven naar een diepe verbinding.
Ann Suvée – Gecertificeerd Dierengedragstherapeute

Copyright © 2018 - 2024 | Dierencoach Ann