Om te beginnen wil ik graag even een kort verschil uitleggen waar veel misverstanden over bestaan.

Ongewenst gedrag is eigenlijk gedrag dat perfect normaal is voor katten (vb plassen, sproeien, krabben, miauwen, …), maar ongewenst door de eigenaar omdat het gebeurt:

  • op een verkeerde locatie zoals sproeien tegen de kast,
  • op een verkeerd tijdstip zoals miauwen in het midden van de nacht, 
  • op een verkeerd voorwerp of met een verkeerde frequentie of intensiteit zoals een speelse beet in je handen wel ok is, maar effectief doorbijten niet.

Gedragsproblemen zijn niet alleen ongewenst voor de eigenaar, maar ook de katten zelf ondervinden er last van doordat ze onderhevig zijn aan chronische stress. Een mooi voorbeeld is het obsessief likken van de vacht. Bij extreme stress kan de kat haar vacht minder verzorgen of juist heel extreem gaan likken tot ze kale plekken heeft of zichzelf verwondt. Dit is werkelijk een probleem voor de kat die ontstaan is door stress.

Misschien kwam jij op deze pagina terecht terwijl jouw kat perfect normaal gedrag vertoont als diersoort maar dat jij als eigenaar het gedrag beschouwt als ongewenst of abnormaal.

Hoewel het kattengedrag normaal is, past het niet in jouw verwachtingspatroon of dat van je gezin. Helemaal terecht natuurlijk als jouw kat je mooie interieur sloopt of je dagelijkse routine overhoophaalt.  

Je kan rekenen op mijn advies, expertise en begeleiding als je specifieke vragen hebt over de opvoeding van je kat, training van je kat, ongewenst gedrag of probleemgedrag. 

De meest voorkomende voorbeelden waarvoor een gedragstherapeut of kat coach geraadpleegd wordt, zijn:

  • Onzindelijkheid (eliminatie buiten de bak, sproeien)
  • Krabben
  • Agressie tegenover andere katten of huisgenoten
  • Angst 
  • Nachtelijk en/of overdreven miauwen
  • Obsessief gedrag zoals likken, knabbelen en bijten op voorwerpen
  • Opvoeden van kittens
  • (Her)socialisatie
  • Optimalisatie van de omgeving
  • Verhuis
  • Komst van een baby
  • Komst van een nieuwe kat of hond
  • Training transportmand
  • Training dierenarts
  • Training om te komen wanneer gevraagd wordt
  • Depressie, moedeloosheid
  • Hyperactief gedrag, rusteloosheid

Een grote vraag die we kunnen stellen is: wanneer moeten we het gedrag van een kat veranderen? Een kat die aangepast gedrag vertoont in een voor haar kunstmatige omgeving, willen we dat veranderen? 

Wat we wel kunnen doen is het gedrag van de kat beïnvloeden. Wanneer we goed begrijpen hoe een kat de wereld ziet en waarom ze doet wat ze doet, dan krijgen we meer inzicht in haar motivaties, emoties en beweegredenen. 

Wat je kat doet, doet zij om een goeie reden. Als wij willen dat een bepaald gedrag meer of minder moet vertoond worden kunnen wij zorgen voor gepaste oplossingen. Door te voorzien in haar behoeften en tegemoet te komen aan haar natuurlijke gedragingen kunnen wij haar precies die zaken aanbieden zodat het ongewenst gedrag omgebogen wordt naar gewenst gedrag. 

Hoe je het probleem van ongewenst gedrag wil oplossen hangt af van jouw keuze

Wat is jouw prioriteit?

Staat je kat op de eerste plaats en wil je haar gelukkig maken? Dat hoeft niet, maar wees wel eerlijk tegenover jezelf om een juiste keuze te kunnen maken.

Hoe zit het met jouw motivatie?

Misschien heb je al vele dingen geprobeerd zonder resultaat. Ben je bereid om van nul te beginnen? Of heb je voldoende aan wat advies?

Wat is jouw budget?

Wist je dat je je kat kan ondersteunen in haar natuurlijke behoeften met behulp van huis-, tuin- en keukenspullen? Je hoeft niet te investeren in dure spullen om je kat gelukkig te maken. 

Wat is jouw situatie?

Heb je een kat in huis die bijvoorbeeld 1 klein ongewenst gedrag vertoont, dan is de kans groot dat je met een basis voldoende hebt om dit probleem op te lossen. 

Heb je meerdere katten waarbij 1 kat of meerdere katten angst, agressie of ongewenst gedrag vertonen, dan ben je meer gebaat bij een langere begeleiding waar een concreet stappenplan moet gevolgd worden om te komen tot resultaat. 

In mijn praktijk geef ik eigenaars inzichten in de denk- en leefwereld van een kat, kijken we om de omgeving van de kat op een betaalbare, praktische en realistische manier te optimaliseren. We zorgen voor een zo goed mogelijk aangepaste omgeving voor je kat, tegemoetkomend aan jouw wensen, budget en levensstijl.

Hoe ga ik hierbij te werk?

Je kan mij raadplegen voor advies wanneer de problemen met je kat niet al te groot zijn of als je wilt weten hoe je je kat gelukkiger kan maken.

Zijn de problemen echter groter van aard, dan wil ik als professionele gedragstherapeut eerst en vooral de wereld van jouw kat in kaart brengen. Ik werk met een uitgebreide vragenlijst die jij zo gedetailleerd mogelijk ingevuld terugbezorgd. Dit is voor mij een schat aan informatie die mij helpt om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je kat. Op basis van deze info kan ik de situatie bekijken en analyseren vanuit mijn opleidingen en ervaringen. 

Vervolgens schets ik de situatie, zoek de oorzaken en invloeden van het probleemgedrag en maak ik een rapport voor jou. 

Hierbij geef ik jou inzicht in het gedrag van de kat alsook over het ‘waarom’ van het probleem. 

De ene gestresseerde kat gaat sproeien of je zetel openkrabben, de andere gaat plassen buiten de bak of begint ’s nachts te miauwen. De oorzaak is altijd stress en mijn missie is om het gedrag van katten terug in balans te brengen waardoor zowel de kat als het gezin er gelukkiger van wordt. 

Je krijgt van mij een actieplan en we bespreken de stappen om ongewenst gedrag te veranderen of te voorkomen. Deze stappen zijn zorgvuldig opgesteld, jarenlang beproefd tijdens honderden consultaties, wetenschappelijk onderbouwd én hebben een hoog slaagpercentage. Deze gedragsmodificatie komt voort uit een holistische aanpak, wat betekent ‘kijken naar het geheel’ in plaats van ‘kijken naar de som van de onderdelen’. We kijken hier dus naar alle facetten van het gedrag. 

Na deze eerste stappen genomen te hebben is het ongewenst gedrag mogelijks al opgelost. Als dit niet het geval is, kan je ervoor kiezen om verdere begeleiding te nemen. Het is echter ook mogelijk om meteen een meer uitgebreide coaching te kiezen. 

Gaandeweg proberen we dan de voorkeuren van jouw kat te achterhalen. We gaan nooit zomaar iets wegnemen of verplaatsen zonder alternatieven te gebruiken. We veranderen goed doordacht en optimaliseren je woning waar nodig. Ik leer je ondertussen kattengedrag aflezen zodat je mij op de hoogte kunt brengen van alle observaties en wijzigingen in gedrag. We volgen uiterst nauwlettend het proces van veranderingen, zowel subtiel als duidelijk zichtbaar en sturen bij waar nodig. Gedurende dit proces blijven we onderzoeken hoe jouw kat reageert op uitgevoerde veranderingen en optimalisaties, tot het gewenste resultaat bereikt is. Het is een fascinerende reis doorheen de leefwereld van je kat. Aangezien elke kat een ander karakter heeft alsook eigen voorkeuren en behoeften, is een ongewenst gedrag niet altijd snel opgelost.  Er zijn nu eenmaal geen kant en klare oplossingen die geldig zijn voor elke kat. Afhankelijk van kat en situatie kun je kiezen of je een korte of langere persoonlijke begeleiding wenst en bij twijfel kun je mij altijd vrijblijvend contacteren.